Syrop z pędów sosny
Przełom kwietnia i maja to idealny czas na zbiory pędów sosny. Najlepiej zbierać je poza miastem, podczas wiosennego spaceru. Idealne będą pędy długości ok. 10 cm , zielone , niezdrewniałe. Zrywamy je z różnych gałązek tak aby nie zaburzyć wzrostu drzewa w późniejszym czasie. Nie zrywamy tych pędów, na których widoczne są małe, fioletowe kuleczki- to kwiatostany żeńskie z których później rozwiną się szyszki. W maju możemy tez zbierać żółte kwiatostany męskie, takie które nie zaczęły jeszcze pylić.
Zebrany surowiec pozostawiamy na godzinę aby wyszły z nich ewentualne robaki, owady, kroimy na mniejsze kawałki. W miseczce zwilżamy je spirytusem lub innym mocnym alkoholem i zostawiamy na noc, aby składniki czynne „wyszły” z pędów do naszego syropu. Jeżeli puściły sok, również dodajemy go później do słoika. Do dużego słoika wkładamy warstwowo pędy, cukier w proporcji 1:1, wszystko ugniatamy. Można dodać niewielką ilość wody. Możemy użyć ksylitolu, dodając go o ok. 20% więcej. W wersji dla dzieci możemy pominąć alkohol. Tak przygotowany słoik pozostawiamy na ok. 3-4 tygodnie. Dopóki cukier się nie rozpuści trzymamy słój w nasłonecznionym miejscu, następnie przenosimy go w ciemne miejsce. Codziennie mieszamy i ugniatamy zawartość słoika i chwile wietrzymy . Należy pilnować żeby pędy były cały czas przykryte cukrem aby nie spleśniały. Gdy syrop przybierze pięknego herbacianego koloru należy go przecedzić przez gazę i zlać do słoików czy buteleczek. Cukier świetnie zakonserwuje syrop, możemy jednak poddać go pasteryzacji, gotując słoiki czy butelki przez ok. 30 min.. Gotowy syrop przechowujemy w chłodnym miejscu nawet do 24 miesięcy.
Syrop rewelacyjnie sprawdzi się w okresie przeziębienia i kaszlu.
Zawarte w nim olejki eteryczne wydzielają się w płucach, pobudzając czynności wydzielnicze w błonach śluzowych dróg oddechowych, upłynniają wydzielinę i wzmagają ruch nabłonka rzęskowego. Ułatwia to wykrztuszanie zalegającej wydzieliny. Syrop działa ponadto przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco i rozkurczowo. Jest bogatym źródłem witaminy C. Możemy go stosować również profilaktycznie, dodając do herbaty czy rozcieńczać wodą.
Dawkowanie :
dorośli łyżka 3x dziennie
dzieci od 3 r. ż. łyżeczka 3x dziennie
Z uwagi na dużą zawartość cukru syropu nie powinny stosować osoby chore na cukrzyce.
Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem . Syropu nie podajemy chorym na astmę oraz uczulonym na sosnę.
Przepis na syrop:
150 g pędów sosny( kwiatostany, szyszki)
150 g cukru (180 g ksylitolu)
100 ml spirytusu lub innego alkoholu
woda
Źródła: Fitoterapia Różański, www.panacea.pl